Probleme Imprimante

Imprimantele sunt grozave atunci când funcționează, dar când nu imprima asa cum vrem poate fi extrem de frustrant. Iată cum să rezolvați unele dintre cele mai frecvente probleme, inclusiv duze blocate și alte probleme.

Imprimantele pot rula fiabil mulți ani și mii de printuri, dar pot, de asemenea, să funcționeze defectuos sau să nu mai funcționeze deloc. Uneori, motivul este la fel de simplu ca ultra sau subutilizare. Multe persoane nu își folosesc suficient de des imprimantele cu jet de cerneală  și acest lucru poate duce la probleme cu blocarea duzelor uscate de cerneală. Utilizarea excesivă este mai puțin obișnuită decât utilizarea necorespunzătoare:  agrafe de hârtie, benzi de păr și chiar alimente pot cădea în imprimante și pot provoca blocaje de hârtie (și mai rău). Dacă imprimanta dvs. nu poate fi rezolvată cu sfaturile de mai jos, consultați site-ul nostru cu cele mai bune imprimante de cumpărat și cele mai bune oferte de imprimante în acest moment.

Imprimanta mea nu tipăreste

Există multe motive pentru care imprimanta dvs. nu tipăreste, așa că începeți cu elementele de bază, cum ar fi verificarea panoului frontal pentru mesaj de eroare sau o lumină de avertizare pe imprimantă. Asigurați-vă că există hârtie în tavă, căutați cartușele de cerneală sau toner sa nu fie  goale, cablul USB este conectat sau imprimanta este conectată la Wi-Fi. Și dacă este vorba despre o rețea sau de o imprimantă wireless, încercați să utilizați un alt cablu USB. Dupa experiența noastră, unele imprimante Wi-Fi sunt mai de încredere în ceea ce privește conexiunea la internet. Așadar, merită să deconectați imprimanta și orice adaptoare de la rețeaua electrica la care este conectată, apoi sa reconectați totul din nou.

Selectați imprimanta potrivită!

Uneori, motivul pentru care o imprimantă nu imprima este pentru că sistemul dv. de operare are o imprimantă „virtuală” și acesta a fost setata ca implicita. Când apăsați Print, un fișier va fi salvat de această imprimantă virtuală în loc ca documentul  să fie trimis către imprimanta dvs. fizică. Pentru a verifica acest lucru, deschideți  Panoul de control din meniul Start. Apoi accesați Dispozitive și imprimante, faceți clic dreapta pe imprimanta corectă de utilizat și setați-o ca implicită (default). (În timp ce sunteți acolo, puteți, de asemenea, să vă asigurați că starea imprimantei este setată pe Ready. Dacă nu, aceasta ar putea fi sursa problemei.)

În continuare, asigurați-vă că imprimanta corectă este selectată în programul din care imprimați – ar trebui să vedeți o opțiune de a alege dintr-o listă ca în imaginea de mai jos.

alege-imprimanta-potrivita

Microsoft are un depanator (troubleshooter) de imprimare care poate ajuta la identificarea problemelor. Faceți clic pe butonul Fix it, descărcați și rulați programul, apoi urmați pașii din asistent. De asemenea, puteți deschide Panoul de control, dispozitive și imprimante, faceți clic dreapta pe pictograma imprimantei și selectați Depanare. Nu ajută întotdeauna, dar merită încercat.

HP are un doctor de imprimare și scanare pentru a identifica problemele, iar Canon are o mulțime de videoclipuri excelente pe site-ul său web – faceți clic pe modelul imprimantei dvs., apoi faceți clic pe linkul Depanare videoclipuri.

Pentru a imprima de pe un iPad, iPhone sau iPod Touch, imprimanta trebuie să aibă Wi-Fi și să accepte AirPrint. Lista imprimantelor AirPrint este în creștere, dar există încă o mulțime de imprimante, în special modele mai vechi, care nu o acceptă. Dacă aveți un Mac cu o imprimantă atașată, o puteți transforma într-o imprimantă AirPrint folosind HandyPrint. Printer Pro este o aplicație pentru dispozitive iOS care le permite să imprime pe mai multe imprimante fără fir sau pe una atașată pe un computer sau Mac.

solve-printer-problems-cloud-print

Unele telefoane, tablete și imprimante Samsung sunt concepute pentru a lucra împreună, iar imprimarea este simplă. Samsung are, de asemenea, propria sa aplicație pentru imprimarea imprimantelor sale, inclusiv de la iPhone. Pentru a imprima de pe orice telefon sau tabletă Android la orice imprimantă conectată la computer, puteți utiliza Google Cloud Print. Instalați Cloud Print pe dispozitivul mobil din magazinul Google Play. Apoi, folosind Google Chrome pe computer, accesați meniul, Setări, Setări avansate și faceți clic pe Gestionare. Puteți adăuga apoi  imprimanta atașată pe computer. Cu condiția ca computerul și imprimanta să fie pornite, puteți tipări de pe dispozitivul Android.

Trebuie să înlocuiesc cartușele?

Imprimantele avertizează că cerneala se epuizează înainte să o facă. Dacă imprimați doar ocazional cerneala rămasă sau tonerul pentru imprimantele laser durează încă două săptămâni, dacă nu chiar luni. Comandați cartușele noi imediat ce apare mesajul, dar nu le instalați până nu încetează să mai imprime sau culorile se estompează. Un truc la unele imprimante laser este să scoateți cartușul care funcționează și să-l agitați ușor dintr-o parte în alta. Aceasta permite uneori utilizarea restului de toner. În alte cazuri, se utilizează un contor și după ce un anumit număr de pagini a fost tipărit, cartușul va fi considerat gol. Dacă la imprimantele pe cerneala una dintre culori s-a epuizat, dar trebuie să continuați să imprimați, este posibil să puteți seta imprimanta să imprime numai în alb și negru. Aceasta este o setare pe care o veți găsi în proprietățile imprimantei din Panoul de control – sau faceți clic pe opțiune când vreti să imprimați printr-o alta aplicație.

De ce paginile web, documentele și fotografiile Excel nu sunt tipărite corect?

Paginile web pot fi de orice dimensiune și nu sunt limitate de lățimea sau înălțimea hârtiei din imprimanta dvs. De obicei, nu sunt proiectate pentru a fi tipărite, motiv pentru care pot apărea probleme. Alegeți întotdeauna opțiunea Previzualizare imprimare, astfel încât să puteți vedea ce veți primi. Este posibil să nu aveți nevoie de toate paginile, de exemplu, dacă există o mulțime de comentarii sau reclame, atunci utilizați opțiunea când imprimați pentru a selecta paginile de imprimat, cum ar fi 2-4 pentru a imprima paginile 2 până la 4. Alegeți modul peisaj dacă pagina web este foarte largă.

În cea mai mare parte a timpului, paginile nu se vor potrivi cu setările imprimantei, dar setarile va ajută atunci când documentul sau fotografia dvs. este doar un pic prea mare pentru a se încadra în pagină. Unele pagini web, cum ar fi cele cu cupoane imprimabile, au un buton de imprimare în cadrul paginii web. Utilizați asta și nu meniul de imprimare din browser.

Imprimarea documentelor de birou

Dacă încercați să imprimați o foaie Excel, asigurați-vă că selectați numai celulele pe care trebuie să le imprimați înainte de a face clic pe Tipărire. Apoi puteți alege „Tipărire selecție” și puteți modifica celelalte opțiuni pentru a vă asigura că se potrivește bine pe o foaie A4. Puteți face alte lucruri, cum ar fi reducerea dimensiunii marjelor și trecerea de la orientarea peisaj la portret. În mod similar, atunci când imprimați un document Word sau oricare altul, puteți specifica de obicei ce pagini sa trimiteti catre imprimanta, astfel încât sa nu trebuiasca să le imprimați pe toate.

imprimare-fisiere-excel

Imprimare fotografii și imagini

Pentru fotografii sau imaginile pe care doriți să le imprimați, de obicei este bine să faceți clic dreapta pe ele în Windows Explorer și să faceți clic pe Print. Astfel veți putea alege cât de mare să imprimați fiecare fotografie. Dacă selectați mai multe fotografii într-un folder, faceți clic dreapta și alegeți Imprimare, le veți putea imprima toate simultan, cu mai mult de o foaie de hârtie (și puteți alege și dimensiunea hârtiei aici). Este similar cu opțiunea „n-up” pe care o veți găsi în proprietățile de tipărire, care vă permite să imprimați mai multe pagini ale unui document pe o singură foaie de A4.

De ce imprimanta mea arata „Eroare”?

Există câteva motive posibile, dar cel mai des întâlnit are de a face cu hârtia. Primul lucru care trebuie verificat este dacă tava de intrare este goală, dar merită să verificați și blocajele de hârtie. Dacă găsiți o coala blocata, încercați să aflați de ce se întâmplă, mai degrabă decât să scoateți o bucată de hârtie pisată din tava de hârtie și să presupuneți că ați rezolvat-o.

Scoateți hârtia din tavă, deschideți toate clapele și priviți în interior. S-ar putea să aveți nevoie de o lanterna pentru a vedea hârtia și pensete lungi pentru a ajunge la ea, mai ales dacă este doar o bucată foarte mică care a fost smulsă și lăsată înăuntru. Priviți sub imprimantă, deoarece poate exista un panou de acces care poate fi desfacut pentru a examina și curăța mecanismul de alimentare cu hârtie.

Hârtia veche poate absorbi umezeala, ceea ce o face să se lipească și apoi este trasă prin două sau mai multe foi simultan. Păstrați hartia într-o pungă până când este nevoie. Vedeți videoclipurile de depanare Canon pentru a vedea cum puteți elimina bucățile de hârtie blocate în imprimante.

De asemenea, încercați să utilizați hârtie mai subțire: majoritatea imprimantelor “home” pot manipula  hârtia foto destul de greu. De obicei acestea nu pot imprima pe carton, deoarece este prea rigid pentru a fi alimentat de mecanismul imprimantei.

De ce calitatea tipăririi este slabă?

Duzele de pe capetele imprimantei cu jet de cerneală pot fi blocate provocând dungi orizontale pe imprimeuri și culori slabe sau greșite. Curățarea capetelor de imprimare poate rezolva problema. Procedura variază de la imprimantă la imprimantă și poate exista o opțiune pe panoul de control al imprimantei sau în software-ul imprimantei de pe computer. S-ar putea să fie necesar să consultați manualul imprimantei pentru aceasta operatiune. În proprietățile imprimantei dvs. (fie într-o aplicație, fie în Panoul de control Windows) puteți găsi o secțiune de întreținere. Faceți clic pe ea și puteți curăța capetele de imprimare sau sa le aliniați. Exista pentru unele imprimante si seturi de curățare a capului si sunt la magazine, deși daca ar trebui să comparati pretul  lor cu costul unor cartușe noi – nu există nicio garanție că un kit de curățare va rezolva problema.

solve-printer-problems-maintenance

Tipul de hârtie afectează calitatea tipăririi și calitatea hartiei foto ar putea dezamagi. De aceea va sfatuim sa cumparati doar hartie foto de calitate. Hartia poate fi prea absorbantă și cerneala imprimantelor inkjet o poate înmuia si mai mult in timpul imprimarii, putand crea blocaje de hartie. Cumpărați hârtie de bună calitate pentru cele mai bune imprimari, aceasta fiind de obicei de la producătorul de imprimantă, în special pentru imprimarea fotografiilor.

Imprimantele laser depind mai puțin de calitatea hârtiei, iar pete sau dungi  în același loc pe fiecare pagină înseamnă de obicei că există murdărie undeva în imprimantă, de obicei pe „tambur” (drum unit).

Fiți foarte atenți când curățați tamburul, utilizând doar alcool izopropilic și o cârpă moale, fără scame. Citiți îndrumările producătorului cu privire la modul de demontare și curățare a tamburului, care este adesea numit unitate de imagine.